Hoppa till innehåll

Bränna repändar

För att ett rep (ett tågvirke) inte ska blir spretigt i ändarna dvs kardeler eller de trådar/det garn som repet består av delar upp sig i sina beståndsdelar och trasar sönder, så bränner man repet i ändarna. Det går bra att få repets delar att smälta ihop och hålla ihop längre tack vare att repen nu för tiden är gjorda av plast.

Förr, när rep inte bestod av plast, ”taglade” man repen för att de inte skulle spreta upp sig i ändarna. Idag är det tack vare plasten enklare att hålla sina rep i gott skick.

Gör såhär när du bränner en repända:

  1. Lägg några varv tejp hårt och nära den ände som ska brännas, smältas ihop. Sätt tejpen där på repet där kardelerna fortfarande håller ihop. Låten tejpningen vara minst två centimeter bred.
  2. Skär av repet genom tejpen med en vass kniv. Då får du en ren och kompakt yta/repände med kardeler som du med värme kan smälta ihop.
  3. Smält ihop kardelerna i repänden genom att antingen använda en brinnande låga, typ en cigarrettändare (gärna en tändare med stormlåga) eller en elektrisk repkapare
  4. Rulla den smälta eller brinnande änden, du behöver vara snabb här, mot något hårt så att änden får samma diameter som repet för övrigt och att kardelerna är ordentligt sammansmälta ett par millimeter i i repet under tejpen. Det gör inget om tejpen smälter lite i kanten. Du behöver oftast göra detta moment flera gånger för att det ska bli ett bra resultat.

Lycka till!

🙂dd