Hoppa till innehåll

Tvättbara båtar och regler

Vi tvättar många olika båtmodeller (LxBxD: 22 x 3,9 x 2,1 m) se nedan, men endast giftfria båtbottnar! Vår definition på giftfri båtbotten lyder såhär:

1. Båtbotten är aldrig målad med biocider (giftig färg)

eller

2. Båtbotten är sanerad från biocider

eller

3. Båtbotten har gammal biocidbaserad bottenfärg kvar som är mer än 18 månader gammal.
Det är alltså inte ok att bottenmåla på våren och sedan, inför höstupptagningen, komma förbi stationen och tvätta av botten för att slippa tvätta botten på land.”

”Godkänd bottenfärg” vs ”Giftig/biocidbaserad bottenfärg?

Även en ”godkänd” bottenfärg kan vara giftig/innehålla biocider. När man talar om ”godkända bottenfärger” talar man om vilka bottenfärger som får användas i olika vattendrag och i vilken grad det får läka ut biocider i havsmiljön. T.ex. i Bottenhavet får fritidsbåtägare inte ha några biocider i färgen på båtbotten. I Östersjön får båtägarna använda lite biocider i sin bottenfärg och på västkusten ännu mer. Alla dessa bottenfärger kallas ”Godkända”.

På båttvättsstationen i Stocksund tvättar vi inga båtar som har giftiga skrov dvs är bottenmålade med biocidbasera bottenfärg de senaste 18 månaderna.


Följande båttyper, skrov-, roder-, propeller-, axelvarianter kan i de flesta fall bottentvättas (med reservation för specialfall)

Såväl långkölade som fenkölade, och segelbåtar med utanpåliggande roder, kan tvättas.

Långkölade

Fenkölade
Utanpåliggande roder

Även de flesta ving- och bulbkölar upp till ca 40cm bredd kan tvättas.

En rak, fast propelleraxel är i de flesta fall inget hinder. Även stor propeller funkar för det mesta.

Två eller fler utombordare hindrar inte bottentvätt.

Flera axlar hindrar endast tvätt av sista biten på skrovet.

Välkommen!

…….tveksam?
Boka tid och kom hit så testar vi! Funkar det inte så får du pengarna tillbaka, inom rimliga gränser. Boka tid här www.batbottentvatten.se/boka